We gaan wel door met het fokken van Toggenburger geiten. Goed nieuws hierbij is dat de lammetjes niet meer weggehaald hoeven te worden bij de moeder en melk bij de moeder kunnen drinken. Daarnaast hebben we geitenvlees te koop.
Zin in een lekker stukje geitenkaas op je kaasplankje, bij de borrel of in de salade? Zaterdag 26 december zijn we net zoals elke zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.
Kom
eens langs voor een rondleiding langs de geiten, geitenlammetjes en/of
kaasmakerij. De geitjes worden graag geaaid en geknuffeld of misschien kom je
liever een lekker stukje geitenkaas proeven.
I.v.m.
huidige omstandigheden alleen op afspraak mogelijk.
10 lammetjes inmiddels en vandaag voor het eerst naar buiten. De oudste lammetjes zijn 2 maart geboren en de jongsten 19 april. Voor nog meer foto’s en filmpjes van onze geiten en lammetjes zie Facebook of Instagram (linkje staat op de contactpagina). Wil je ze in het echt zien, bel dan even om een afspraak te maken.
Sinds een paar dagen hebben we onze drachtige geiten droog gezet.
Corrie begrijpt er niets van en staat nog iedere ochtend en avond te wachten om gemolken te worden. Nee, Corrie je hebt nu al je energie nodig om de lammetjes te laten groeien.
A.s. zaterdag 15 september organiseert Petra van der Berg een fruitfair. Je kunt hier fruit laten persen. De pomologen vereniging is aanwezig om je fruitrassen te laten beoordelen. Verder zijn er sappen, bloemen, honing, jam en onze eigen geitenkaasjes zijn hier ook te koop. Een primeurtje zaterdag, want de eerste jonge rauwmelkse geitenkaasjes zijn klaar in de smaken italiaanse kruiden, komijn en fenegriek.
Het begint natuurlijk allemaal met de melk van onze geiten.
Deze melk wordt opgewarmd en daarna heeft het de tijd nodig om te stremmen. Na het stremmen, lijkt het stremsel op kwark van een kwarktaart en wordt de gestremde melk gesneden. Vervolgens wordt na het snijden een gedeelte van de wei afgeschept. Daarna wordt het stremsel opgewarmd en wordt het een poos rustig geroerd. Dit proces wordt nog een keer herhaald en daarna laten we het stremsel rusten. Tot slot wordt het in de vormpjes geperst en kan de kaas rijpen. Dan zijn we nog niet klaar want na ongeveer een dag gaat de kaas in een pekelbad. Als de geitenkazen uit het pekelbad kunnen, laten we ze drogen waarna ze een mooi coatinglaagje krijgen. Daarna krijgen ze de tijd om rustig na te rijpen en worden ze elke dag gepoetst en gekeerd.
Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen en te zien. Nieuwsgierig geworden hoe geitenkaas wordt gemaakt? Kom eens een kijkje nemen tijdens het kaas maken.